![Intervju på Forest Europe i Slovakien](http://www.naringsbloggen.se/skogsprogrammet/files/2016/05/ingeborg461.jpg)
Ingeborg Bromée intervjuas av slovakisk teve på Forest Europe-förhandlingarna. Foto: Igor Viszlai, Communication, Forest Europes Liaison Unit Bratislava. Bildrättigheter
Ingeborg Bromée på Näringsdepartementets enhet för skog och klimat leder den svenska delegationen till regionala skogssamarbetet Forest Europe och sitter i processens styrkommitté. Här delar hon med sig av reflektionerna från skogssamarbetet i Europa och förhandlingarna i Slovakien 11-12 maj, Eurovisionsveckan, och det intensiva skedet i skogsprogrammets arbetsgrupp 4 som har ett internationellt fokus.
Så här i Eurovisionstider blir vi alla påminda om såväl vår vackra kontinents rika mångfald som våra gemensamma utmaningar för fred, välstånd och en hållbar samhällsutveckling, men även Europas mörkare historia.
Forest Europe – den breda skogspolitiska processen i vår region – har firat 25 år och är fortsatt dagsaktuell i sin ansats. Ansatsen är att föra samman de högsta företrädarna med ansvar för skogspolitik till utvecklande högnivåsamtal och diskutera gemensamma åtaganden för att flytta fram positionerna för hållbart skogsbruk i Europa. På 90-talet när Forest Europe startades på initiativ av Finland och Frankrike stod en central miljöutmaning i relief mot en nytt, skört Europa efter Berlinmurens fall. Både fredstanken och intresset att säkra en god ekonomisk tillväxt på marknaden, framförallt för skogsbaserade produkter och tjänster, drev fram ett progressivt samarbete med hållbart skogsbruk i förgrunden.
År 2016 är behovet av en stark skogsdialog i Europa lika stort och följer samma logik; klimatutmaningen som samlande kraft i en nödvändig samhällsomställning i ett geopolitiskt och marknadsmässigt pressat Europa. Det kräver framsynhet och tålmodigt arbete med att föra ut lärdomar, lyssna in nya erfarenheter och mod att ta avgörande steg framåt tillsammans. Ministrarna har enats om att flytta fram positionerna vad gäller gröna jobb, jämställdhet, och vidarutveckling av kriterier och indikatorer för hållbart skogsbruk, det som allmänt brukar ses som flaggskeppsprodukterna från Forest Europe, samt klimatanpassning. Det nyantagna arbetsprogrammet bidrar i sin helhet till att Europas skogssektor blir mer hållbar, vi alla får större kunskap om våra skogar och schysstare villkor för produktion och marknad.
Detta ligger väl i linje med de pågående diskussionerna i den internationella arbetsgruppen, arbetsgrupp fyra, som tillsammans med tre andra grupper bidrar till att ta fram Sveriges första skogsprogram. Tunga experter med erfarenheter från internationella skogsfrågor är i ett intensivt skede med att fila på strategiska rekommendationer till regeringen. Preliminära konsekvensanalyser har pekat på behovet och viljan att Sverige ligger i framkant och tar ledartröjan i internationella sammanhang. Europa är vår närmasta och viktigaste marknad. Europeiska länder, tillsammans med EU-kommissionen, är också viktiga samarbetspartners.
Forest Europe, nu med Sverige i den inflytelserika styrkommittén, bryter ny mark för att utveckla ”skogens toppmöte i Europa”. Vår ledstjärna i engagemanget i Forest Europe är att ta en ledande roll i det strategiska skogsamarbetet för att med ökad transperens och relevans skapa en europeisk boost för skogen, det gröna guldet.
Nästa gång samlas skogsministrarna i Bratislava 2020 – och med en travesti ska det mest lyckade inom skogens Eurovision spinnas runt ”Love, Love, Peace, Peace” och skogsbaserad bioekonomi!
Ingeborg Bromée, enheten för skog och klimat, Näringsdepartementet